Kvantumfizika fogyás


Támogass te is!

kvantumfizika fogyás

Azt már elég régóta tudni lehet, hogy a részecskék kvantumszinten elég kiszámíthatatlanok: több helyen, különféle állapotokban lehetnek, de amint megmérik őket, ez a helyzet rögtön megszűnik.

Éppen emiatt rendkívül nehéz a kvantumrendszerekkel dolgozni, egy kutatócsoportnak azonban most nemcsak megjósolni sikerült a méréskor fellépő kvantumugrást, hanem vissza is tudták fordítani azt — írja a Science Alert.

kvantumfizika fogyás

A helyzet megértéséhez érdemes előszedni kicsit a méltán híres Schrödinger macskája gondolatkísérletet, melynek lényege röviden a következő: adott egy képzeletbeli macska egy zárt dobozban, amibe nem lehet belelátni; a macska mellett van egy darab radioaktív anyag, egy Geiger—Müller-számláló és egy hidrogén-cianidos üvegcse; ha a Geiger—Müller-számláló észleli egy atom lebomlását, akkor egy kalapáccsal lesújt az üvegcsére, ami megöli a macskát.

A kvantumfizika fogyás lényege, hogy a macska egészen addig lehet élő és halott is, míg ki nem nyitjuk a dobozt, akkor viszont egyértelműen kiderül, hogy melyik a kettő közül.

kvantumfizika fogyás

Kvantumszinten nagyjából ugyanez a dilemma áll fenn az ún. A mérés után a részecskék hullámfüggvénye összeomlik, és azonnal egy adott állapotba kerülnek, ezt a folyamatot pedig a kvantumfizikusok kvantumugrásnak nevezik.

kvantumfizika fogyás

A Yale Egyetem kutatóinak most ezt a kvantumugrást sikerült megjósolni, sőt, manipulálni is a kvantumszámítógépeknél is használt mesterséges atomok, a qubitek segítségével, fogyókúra bevásárlóközpont szavaikkal élve sikerült megmenteniük schrödinger macskáját. A Nature szaklapban publikált tanulmányban  a kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy van-e bármilyen jele annak, hogy egy részecske kvantumugrást fog végrehajtani.

Ehhez egy alumíniumból készült dobozba zárt szupervezető qubitet figyeltek meg, amit három mikrohullámú generátorral sugároztak be.

kvantumfizika fogyás

A kutatás során kiderült, hogy a fotonok jelenlétéből előre meg lehet mondani, hogy mikor fog bekövetkezni a kvantumugrás, ami a kutatók szerint nem is igazán ugrásnak, hanem inkább állapotváltozásnak mondható. Pont emiatt egy tökéletesen időzített sugárlökettel vissza is lehet fordítani a közelgő ugrásokat, amik egyébként konzisztensen ugyanúgy következnek be. Hosszú távon persze egyelőre nem kvantumfizika fogyás megbízható a technológia, arról például fogalma sincs a kutatóknak, hogy öt perc, vagy öt óra múlva fog megtörténni a kvantumugrás.

kvantumfizika fogyás

Mindenesetre abban már most biztosak, hogy ha rendesen figyelik a részecskéket, akkor észlelhető a dolog, és megfelelő beavatkozással el is lehet kerülni.