Vékony bél. Nyolcméteres cső, hatméteres bél


vékony bél

Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat. A vékonybél felépítése A vékonybél az emésztőrendszer része. Ez az egész tápcsatorna leghosszabb szakasza, átlagosan m közötti hosszúságú.

vékony bél

A vékonybél átmérője kisebb, mint a vastagbélé, innen ered az elnevezése is. Három részből áll: duodenum patkóbélmelynek neve alakjára utal, a gyomor alsó szájadékától az úgynevezett Treitz-szalagig tart.

Réteges cső

Ide szájadzik az epehólyag és a hasnyálmirigy is. Belső felszínét nyálkahártya borítja, majd nyálkahártya alatti kötőszövet, izomréteg alkotja a falát, míg kívülről, a hasüreg felől a hashártya szerózus rétege borítja.

vékony bél

A patkóbél helyzete kötött, míg a jejunum és ileum viszonylag szabadon mozog a hasüregben. A cseplesz — mely kötőszövetből és zsírból áll — lazán rögzíti a hasfal hátsó feléhez.

Az emésztőrendszer működése

A bél üregét fedő nyálkahártya bélsejtjei redőkben és bolyhokban helyezkednek el, ezáltal lényegesen növelve a felületet, így az emberi szervezet legnagyobb felületét adja. Azért is fontos ez a hatalmas felület, mert a tápcsatornába kerülő élelmiszereken, táplálékon és egyéb tényezőkön akár baktériumok, vírusok is keresztül a vékonybél közvetlen és szoros kapcsolatban van a külvilággal is.

vékony bél

Hirdetés Mi a feladata a vékonybélnek? A vékonybélben történik az elfogyasztott élelem tápanyagokra bontása.

 1. Sárdi Krisztina Létrehozva:
 2. Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) - Allergiaközpont
 3. Ce este multi slim
 4. Vékonybél | szalok-szallas.hu
 5. Anatómia[ szerkesztés ] A vékonybél anatómiai felépítése[ szerkesztés ] A vékonybél az emésztőcsatorna leghosszabb szaka­sza, a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el.
 6. Xifaxan fogyás
 7. Súlycsökkentési jutalmak és büntetések
 8. Szuperset a fogyás

A zsírok, fehérjék és szénhidrátok felszívódása mellett nyomelemek, vitaminok, ionok és víz visszaszívása is történik. Az emésztés folyamata bizonyos formában már a szájüregben és a gyomorban megkezdődik, nagyrészt mégis a vékonybélben zajlik.

vékony bél

Az emésztés folyamatában részt vesznek a fogak, a nyelv, vékony bél táplálék darabolásával. A nyál, gyomorsav megkezdi az emésztést, amit a vékonybélben termelődő lúgos bélnedv is segít.

Amikor a táplálék a patkóbélbe jut, kolecisztokinin és szekretin enzim választódik ki.

 • A vékonybél működése | TermészetGyógyász Magazin
 • Ilyen az ember belülről: a bélrendszer felépítése - HáziPatika
 • Tudástár Vékonybél Vékonybél — a gyomorból a gyomorkapun pylorus át a táplálék a vékonybél első szakaszába, a nyombélbe duodenum jut akkora adagokban, hogy a vékonybél azt meg tudja emészteni.

Ezek aktiválják a hasnyálmirigy enzimeit és az epe kiválasztódását is. A patkóbél emellett még szénhidrátok és fehérjék bontásáért felelős enzimeket is termel.

Tartalomjegyzék

A vékonybél folyamatos mozgása segíti a táplálék és emésztőenzimek keveredését is. A táplálékból elemeire bontott tápanyagok aztán a bélfal sejtjein keresztül felszívódnak a véráramlásba, nyirokkeringésbe és innen kerülnek be a sejtekbe is. Bizonyos nyomelemek, vitaminok a vékonybél adott szakaszán szívódnak fel pl. Az emésztés folyamata átlagosan óráig tart, vagyis ennyi idő telik el az élelem elfogyasztásától a salakanyag széklet formájában történő ürüléséig.

Vékonybél betegségei Vékonybél betegségei — a vékonybél betegségeit elsődleges és másodlagos betegségekre osztják. Az elsődleges vékonybél betegségek magából a vékonybél ből származtathatók.

Természetesen ez függ a vékony bél típusától és a belek működésétől, az enzimek mennyiségétől is. Vannak lassabban és kifejezetten gyorsan emésztő emberek is.

Ezért a probléma kivizsgálása nem tűr halasztást, mert az életminőség romláson túl egyéb, egész szervezetet érintő problémák is kialakulhatnak. A SIBO vizsgálata Ha valakinél a tünetek alapján felmerül a kontaminált vékonybél szindróma gyanúja, laktulóz kilégzéses teszttel lehet kizárni vagy megerősíteni a diagnózist.

Azok az alkotóelemek, melyek nem kerülnek felszívódásra, vagy nem hasznosíthatóak, a bél mozgásának — perisztaltikájának — segítségével továbbítódnak a vastagbél és végbél irányába, majd a salakanyag széklet formájában ürül. Mivel a környezetből bejutó táplálékkal kórokozó is kerülhet a vékony bél, a bél immunvédekező rendszere számos nyirokcsomó és nyiroktüsző révén segíti az immunvédekezést. Ezt a sejtes és ellenanyagos immunvédekezést segíti már a nyál és a gyomorsav is, illetve a felbecsülhetetlen jelentőségű normál bélflóra is.

Idült panaszok nyomában Ajánlott cikkeink a témában: Napjainkig ­a­ vékonybélről­ kevesebbet­ tudtunk,­ mint­ a­ vastagbélről,­ mivel­ hossza­ miatt­ a ­hagyományos­ vizsgáló ­módszerekkel,­ mint­ például ­a ­tükrözés,­ nehezebben ­ hozzáférhető. A vastagbél által keretbe foglalva, a hasüreg nagyobbik részét a vékonybelek töltik ki Az orvosi szaknyelven intesztinumnak intestinum nevezett vékonybél három szakaszból áll, amelyek éles határ nélkül mennek át egymásba: a patkóbél duodenumaz éhbél jejunum és a csípőbél ileum. A vékonybél eme szakasza viszonylag jól rögzített. A következő szakaszok — kétötöde az éhbél és háromötöde a csípőbél — ezzel szemben igen laza elrendezésűek, könnyen mozgathatók.

Forrás: WEBBeteg.