Abádszalók

 

 

 

Abádszalók a Tisza-tó egyik leglátogatottabb üdülõterülete: itt található a legnagyobb szabad strand. Ritka látványossága a településnek a Babamúzeum, és híres az itt készülõ vertcsipke.

Abád nevét elõször Anonymus krónikája említi Obad néven, mint fontos tiszai átkelõhelyet. Az egykor különálló településeket - Tiszaabád és Tiszaszalók községeket - 1897-ben egyesítették.

A település életében fontos szerepet játszott a Tisza folyó kiskörei duzzasztása, amelynek köszönhetõen 1989 óta Abádszalók a Tisza-tó rohamosan fejlõdõ üdülõtelepülése. A mellette fekvõ 14 kilométeres Attila-öbölben található a legnagyobb, kiépített szabad strand.

A városban több népi iparmûvész dolgozik. Híres az itt készülõ vertcsipke, amelynek készítése még 40-50 évvel ezelõtt is fontos megélhetési lehetõséget biztosított.

A tájon több mint százötven madárfajt azonosítottak. A természeti értékek közül kiemelkedik a védett természetvédelmi területen található abádi partifecsketelep. Védelem alatt áll az Erzsébet-ligetben található, a hajdani alföldi erdõségek világát idézõ, százéves kocsányos tölgyes.

A 31-es útról Hevesnél, a 34-es útról Kunhegyesnél vagy Kunmadarasnál letérve, illetve vonattal: a Kál-Kápolna-Kisújszállás-vonalon érhetõ el a település.