Kerékpárút Tisza-tó

Kerékpárral a Tisza-tó körül.

A 127 km2 kiterjedésű Tisza-tó hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelülete, rendkívül gazdag természeti környezete és növekvő turisztikai felkészültsége révén különleges helyszín a természetet kedvelőknek.

A kerékpáros útvonal Európa leglaposabb kerékpárútja, és végig a tó körüli töltés tetején halad, így folyamatosan gyönyörködhetünk a Tisza-tó festői látványában.

A tavon rengeteg madarat figyelhetünk meg, gémeket, kócsagokat, renget sirályt, különféle récéket.
A túrát éppen ezért nem érdemes végigszáguldani, és a felejthetetlen élmények szerzéséhez jó szolgálatot tehet egy egyszerű látcső is. Az útvonal mellet épített madárvártát is találunk, ahol zavartalanul megfigyelhetjük a tó élővilágát, kis szerencsével még rétisast is megpillanthatunk.


A Tisza-tavi túraközpont hálózat által elkészített túra útvonal ajánlatokat az alábbi linken lehet megtekinteni.

Kerékpártúra


A kerékpáros körtúrákat tetszés szerint vízi kirándulással is kombinálhatjuk, ebben segítenek a Tisza-tavi túraközpontok. Ha valaki nem ragaszkodik a saját kerékpárjához, a bérelt biciklit bármely túraközpont-kikötőnél vízi járműre válthatja. Útközben érdemes megállni valahol egy finom halászlére, jetskizni Abádszalókon, bejárni Tiszafüred-Örvényen a Tiszavirág ártéri sétautat vagy a Tisza-tavi vízi sétányt. Az útvonal megtervezéséhez hasznos segítőtárs a Tisza-tavi természetjárás kerékpáros térkép, amely a 44 kijelölt túraútvonal (1200 kilométer) mellett a látnivalókat, programlehetőségeket is tartalmazza.
További információ:

www.turakozpont.hu


A gondtalan nyaralás alatt se feledkezzünk meg a biztonságról. Hasznos és megszívlelendő jótanácsok néhány gyakorlott biciklistől.

A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a járművek megfelelő felszerelése, műszaki állapota is. Elindulás előtt ellenőrizni kell a jármű kötelező felszereléseit :
Kormányberendezés
Megállás: első és hátsó fék
Hangjelzés: csengő
Látni és látszani: elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő prizma, az első keréken sárga küllőprizma, láthatósági mellény

Testi épségünk megóvása érdekében lehetőség szerint viseljünk sisakot, és térdvédő

A kerékpározás élményét döntően befolyásolhatja a kerékpározás közben elfoglalt testhelyzet, ami többnyire a váz, a kormány és a nyereg beállításától függ.
Ha megtalálod a neked legjobban megfelelő beállítást, garantáltan nem kell sajgó altested miatt hamarabb hazamenned, egy csodálatos túráról.
Amennyiben menetközben technikai probléma merülne fel, néhány kerékpárszerviz a tó körül:

Kerékpárszervíz és -kölcsönző
3384 Kisköre, Kladka utca 32.
Telefon: (20) 992-8922 , (36) 358-029

Kerékpár szaküzlet és szerviz
Tiszafüred, Kis Pál út 1

Szállás és kerékpárkölcsönzés helyben.

Kattintson a részletekért