Tisza tavi látványosságok

 

Termál és Strandfürdõk: 

Termál- és Strandfürdõ, Berekfürdõ, Berek tér 11

Városi fürdõ, Balmazújváros, Kastélykert

Bagolyliget Termálfürdõ Kunhegyes Madarasi út 401

Városi Termál Gyógyfürdõ Karcag, Forrás út 3

Termál Gyógyfürdõ Tiszafüred, Poroszlói út

Termálfürdõ Tiszaörs

Lovardák…

Nyugati Fogadóház, Tiszafüred 33 fõút 44 km kõ

Gulyás Vendégház és Lovastanya, Tiszafüred, Esze T út 2/

Mátai Ménes Hortobágy, Czinege J utca l

Természeti Értékek:

Tisza árterülete Tiszaroff

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény Poroszló

A 2005-ös év nagy fejlesztését a régió ökoturizmusát illetõen a Poroszlói-medencében található Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény elkészülése jelenti, melynek segítségével 1500 m-es vízi gyalogúton (pallóúton) sétálva nyerhetünk betekintést a Tisza-tó csodálatos élõvilágába. A tanösvény kikötõje csónakkal közelíthetõ meg, és a poroszlói kikötõktõl kb. 500 m-re található.

Hajós-gyalogos túra
Túraközpont:
Poroszló, Szabadvízi strand mellett található kikötõ a 33-as fõúttól 500 m-re.
Megközelíthetõ:
• Autó: 33-as foúton Poroszló központjában kitáblázva


Túra idõtartama, hossza, kiépítettség:
A túra keretében a látogatók a kikötõbõl egy 20 személyes kishajóval jutnak be a Vízi Sétányra. A víz fölött 1500 m hosszan kiépített palló-út vezet, melyhez madárvárták, pihenõsziget és megfigyelõ torony csatlakoznak. Információs és érdekességeket bemutató táblák segítik a tájékozódást. Az útvonal és a hajó babakocsival és kerekes székkel történõ közlekedésre alkalmas. A túra oda-vissza hajóúttal együtt 1,5-2 órát vesz igénybe, de lehetõség van hosszabb idõtöltésre is. A túrán a részvétel belépõjegy váltásával történhet.Látogatható:
IV. 25–XI. 5. (nagyobb árvíz esetén a látogatás szünetel)
Hajójárat közlekedik:
IV. 25–VI. 15.; IX. 1–XI. 5. szombat, vasárnap és ünnep-nap 10–18.30 óra között
VI. 16–VIII. 31.
minden nap 10–18.30 között.
Információ:
Tel.:
30/466-3300 Internet: www.vizisetany.hu

 

Hosszú túrák

Növénykeresõ és felismerõ túra

Madárszámláló és meghatározó túra

Érdekességek
• A madarak különleges világát bemutató program, melynek keretében megismerhetõek a Tisza-tó legjellemzõbb madarai, az európai madárvonulással kapcsolatos érdekességek és a jellemzõ táplálkozási és fészkelési szokások
• Hazánk valamennyi jellemzõ vízinövényének karnyújtásnyiról történõ megismerése, azok fényképes, szöveges táblákon történõ bemutatása
• Szelíd vízi madarakkal történõ ismerkedési lehetõség a séta során
• Tisza-tavi panoráma a tó közepén megépített 10 m magas megfigyelõtoronyból

Egyek-Pusztakócsi Mocsarak
„Letûnt idõk mocsarai, csárdák, betyárélet”

Túra idõtartama, hossza, kiépítettség:
A túraközpontból a kerékpárút 12 km után éri el a Meggyes Csárdát, a hosszabb ágon vezetett visszaút pedig 17 km. A túraérdeklõdéstõl és edzettségtõl függõen 2-5 órát vesz igénybe, földúton halad, a csapadékosabb idõszakokban nem járható. Az útvonalat és a látogatható érdekességeket végig táblák jelzik. Belépõkártya váltása kötelezõ.

Érdekességek:
• Fekete-rét: A Hortobágy legnagyobb látogatható újraélesztett mocsara gyalogos megfigyelõ úttal, madármegfigyelõ hellyel.
• Górés-tanya: Ragadozómadár repatriáló telep bemutató volierekkel, kurgánnal.
• Meggyes Csárdamúzeum: Hazánk egyetlen, több mint 250 éves csárdából kialakított múzeuma, az ivóban eredeti berendezéssel. Legendák a betyárok törvényen kívüli életérõl.

Speciális túrák:
Vezetett túra terepjáróval.
Bejelentkezés elõzetesen a túraközpontban.
Látogatható:
IV. 1–X. 31., túraközpont nyitva: 9–13, 14–18 óra között
Információ:
Tel.:
52/378-054; Mobil: 30/278-7378


A Hortobágyi Nemzeti Park Látogató- és Oktatóközpontja

A nemzeti park bemutató-épülete 2006 tavaszán nyitotta meg kapuit a látogatók elott. A látogatóközpontban a hortobágyi puszta életét, növény-, és állatvilágát bemutató interaktív, multimédiás eszközöket felhasználó és hangulatos belsõépítészeti megoldásokat alkalmazó kiállítás, valamint a hagyományok átadását célzó kosárfonó, fazekas, bõrdíszmûves, szövõ, hímzõ valamint fafaragó mûködõ kézmûves mûhelyek várják a látogatókat.

Látogatható:
Egész évben hétköznap 8.00–16.00 óráig,
május 1–október 1. között hétvégenként is 10.00–16.00 óráig
Információ:
Tel.:
52/589-321
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Máta Puszta – Mátai Ménes

„Ménesek földje, Hortobágy”

Lovaskocsis túra (pusztai fogatozás)

Túraközpont: Mátai Ménes

Túra idõtartama, hossza, kiépítettség:
15–20 személyes lovasfogatok viszik a vendéget a pusztában, amely az egykori alföldi utazások hangulatát idézi. A túra idõtartama 1,5 óra, amely során a vendégek eredeti környezetében tekinthetik meg a Hortobágy jellemzõ háziállatait, a ménest, a magyar szürke és bivaly gulyát, a rackanyájat, a mangalica kondát. Megismerhetik a pásztorok életét, munkáját, megcsodálhatják a csikósok látványos bemutatóját, a pusztaötöst, s a végtelen pusztán négyökrös szekérrel és szamaras kordéval találkozhatnak. Az ide látogatók készüljenek fel, hogy nyáron a por, tavasszal, õsszel a sár teszi teljessé a programot.

Látogatható: egész évben

Információ:
Tel.:
52/589-369, Fax: 52/369-087
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.hortobagyikht.hu


Pusztai Állatpark
„A puszta háziállatai – élõ örökségünk”

Gyalogos séta
Túraközpont: Pusztai Állatpark

Túra idõtartama, hossza, kiépítettség:
A 16 hektáron elterülõ Állatparkban a magyar Alföld legjellegzetesebb háziállat fajait és fajtáit, állattartó építményeit ismerheti meg a látogató. A kiállító teremben az õshonos pusztai háziállatfajok és fajták történetét korhû dokumentumok segítségével ismerhetik meg.

A gyerekek az állatsimogatóban barátkozhatnak a kecskegidákkal, rackabárányokkal, csacsikkal. Átlagos tartózkodási idõ 1-1,5 óra.

Látogatható:
március 15–november 15. között 9–18 óráig
Információ:
Tel.: 52/701-037, 52/589-369
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.hortobagyikht.hu