Lecsökkent lat


Csökken a zöldségimport, bővül a hazai kínálat Ledó Ferenc elmondta, hogy a koronavírus-járvány hektikusan alakítja a zöldség-gyümölcs fogyasztást.

lecsökkent lat

A lecsökkent lat korlátozásokat követően március felétől a becslések szerint akár 20 százalékot meghaladóan is nőhetett a kereslet e termékek iránt, majd húsvét körül a lakosság tartalékolása miatt drasztikusan visszaesett, és alacsonyabb szinten stabilizálódott. A korai időszakban fogyás behozatala a járvány intézkedései miatt március végén, április elején még akadozott, azonban már zavartalanul érkezik az országba az import.

lecsökkent lat

Az import részaránya az értékesítésben május végére 5 százalék alá csökken majd. Az import szezonja november közepétől április végéig, május közepéig tart, évente paprikából ezer tonnát, paradicsomból ezer tonnát, uborkából ezer tonnát hoznak be Magyarországra.

Ledó Ferenc ismertette: Magyarországon hektáron termesztenek hajtatott üvegházban vagy fólia alatt zöldséget, ebből hektáron alkalmaznak fűtést. A hajtatott zöldség mennyisége mintegy ezer tonna, ebből ezer tonna paprika, ezer tonna paradicsom, ezer tonna uborka, és jelentős még a káposzta- és salátafélék lecsökkent lat is.

lecsökkent lat

Az export jellemzően júniusban indul, paprikából ezer tonna, paradicsomból ezer tonna, uborkából ezer tonna kerül a külföldi piacokra. Fejes káposztából és kínai kelből ezer tonnát értékesítenek a Skandináv-országokban.

lecsökkent lat

Az árakról elmondta, hogy a paprika ára százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a paradicsom százalékkal, az uborka százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. A salátafélék ára százalékkal csökkent, főleg március végén, áprilisban volt jelentős az árcsökkenés.

lecsökkent lat

A zöldségágazat termelői áron éves szinten mintegy milliárd forintnyi terméket állít elő, a gyümölcsszektor pedig milliárd forintnyit, jegyezte meg az elnök.