Idén is 40 millió forintnyi halat telepítenek a Tisza-tóba

A ragadozóhal-telepítési kötelezettségét már teljesítették, húsvétkor mintegy 400 ezer előnevelt csukaivadék került a vízbe, aztán jönnek a pontyok.

 
A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is mintegy 40 millió forintot fordít a tározó halállományának pótlására és gyarapítására a vízkezelő Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. - közölte a cég ügyvezető igazgatója. Hegedűs Gábor tájékoztatása alapján a társaság az idei halgazdálkodási tervében rögzített ragadozóhal-telepítési kötelezettségét már teljesítette, húsvét napjaiban ugyanis mintegy 400 ezer előnevelt csukaivadékot telepítettek a Tisza-tó több pontján.

A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a ragadozók közül leginkább ez a hal szorul mesterséges állománybővítésre, míg a tóban ugyancsak fontos szerepet betöltő süllő és harcsa állománya stabil, ívási feltételeik pedig kedvezőbbek a csukáénál tette hozzá. Legközelebb 10 000 kilogramm kétnyaras pontyot helyeznek ki. A májusi, várhatóan egy-két időpontban történő telepítés kiemelt jelentőségű a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a horgászok számára, mert ezek a szállítmányok lesznek az elsők, amelyek a tározó őshonosnak számító, nagy genetikai változatosságú, ellenálló tőpontyok szaporításából származnak - húzta alá a vezető. Emlékeztetett: ezt a hosszú távú programot 2012-ben indították el a feladatra kiírt pályázatot elnyert Aranyponty Zrt.-vel együttműködve.

A telepítések harmadik fordulójában, májustól augusztusig, több tételben és helyszínen, összesen 30 000 kilogramm háromnyaras, azaz fogható méretű ponty kerül majd a vízbe. Ezek egy részét még a faj fogási tilalmi ideje alatt kihelyezik mondta az igazgató, aki szerint a példányonként átlagosan másfél-két kiló körüli, horogérett pontyok elsősorban a pecások sikerélményét garantálják a Tisza-tavi főszezon alatt. Hegedűs Gábor jelezte: cégük az idén az elmúlt évihez hasonló összeget szán a telepítésre, így összességében várhatóan mintegy 40 millió forintot költ majd 2014-es halasítási programjának megvalósítására.