Csak könnyebb lesz horgászni, nem drágább

 

 

"A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozom, hogy a több és komfortosabb horgászhelyek nem járnak többletköltséggel, a horgászoknask csak jobb körülményeket teremtünk, de nem drágabbakat" - modta Pataki Zsolt azon a tanácskozáson, amelyen cége az abádszalóki Kemejkert idegenforgalmi terveit osztotta meg az árdeklődőkkel.

 

A vállalkozás bérli az idéntől azt a Tisza-tavi partszakaszt, amely az abádi kikötő és a 4-es öblítőcsatorna között húzódik. A cég ezen a területen valósítja meg a horgászturizmus fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit.

 

Pataki Zsolt elmondta: az általuk bérelt partszakaszon már megkezdődött a bozótirtás, melynek következtében az eddiginál sokkal több horgászhely jön létre. A csatornánál építenek egy esőbeállót, a mentett oldalon pedig bizonyos távolságra egymástól töb olyan környezetbarát toaletet helyeznek el, amelyekben biológiailag bomlik le a szennyvíz.

 

A területen legalább részleges internetes lefedettséget szeretnének biztosítani wifi segítségével, a horgászok ellátását pedig mobil bolt segíti majd. Röviden: egy magasabb komfortfokozatba kapcsolják a Tisza-tó abádi partszakaszát. Terveik szereint gyermek és felnőtt horgászversenyeket rendeznek majd, és a PV-TV-vel fennálló kapcsolatok révén a médiát is igyekeznek a környékre vonzani.

 

A Kemejlert másik elképzelése az úgynevezett Nádház projekt, amely viszont szorosan kapcsolódik a horgászturizmus fejlesztéséhez is. A Dienes építészirodával közösen megvalósítandó terv szerint organikus elemekből épített, leginkább az egykor halász-pákász kunyhókra emlékeztető, de akár összkomfortossá tehető mobilházakat kínálnak - nem csupán magyarországi vásárlók számára. A Nádház projekt néhány elemét - részben bemutató jelleggel - a horgászhelyeket tartalmazó partszakaszon helyezik el, de egy másik, mentett partszakaszon, a régi fahídtól nem messze egy kis horgászfalut alakítanak ki az organikus építményekből.

 

Pataki Zsolt szerint ezzel munkahelyteremtő beruházást hoznak létre, hiszen a megálmodott mobil házakat - melyek iparjogvédelem alatt állnak - le kell majd gyártani, és értékesíteni kell.

 

Szintén a projekt része lesz a vadásztársadalom és a természetbarátok érdeklődésére számot tartó, szintén tájba illő magasles. Az eszköz különös színfoltja lehet majd a tájnak, akár a Tisza-tó térségében, akár az országhatárokon túl.

 

A projekteket bemutató tanácskozáson elhangzott: Abádszalók, Kisköre és Tiszaderzs polgármestere, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is támogatásáról biztosította az elképzelést, s e támogatások részleteit a közeljövőben bontják ki az érdekeltek.

 

Abádi Szabó Imre

Forrás: Abádszalóki Hírtár