Vissza a természethez!

 

Meglódulni látszik a horgászturizmus a Tisza-tó térségében - már ami a szándékot és az ehhez társuló ötleteket illet. A pénz még hiányzik ugyan, de az optimisták szerint az sem várat magára sokáig. A különleges nádház projekt a tervezők szerint úgy vezeti vissza a környékbe látogatókat a természetbe, hogy közben egyetlen percre sem kell lemondaniuk a megszokott komfortról. S ezzel együtt az is a régi vizivilággal találkozik, aki "gépen száll fölébe a Tisza-tónak.

 

Abádszalókon, a polgármesteri hivatal dísztermében rendezi a horgászturizmussal kapcsolatos tanácskozását egy merőben új projekttel próbálkozó helyi vállalkozás, a Kemejkert Kft. A cég pályázaton nyert el horgászturizmus fejlesztése érdekében két Tisza-tavi partszakaszt a vízügytől. Az egyiket a jogvédelem alatt álló, tájba illő mobilházak és egyéb organikus építészet elemek bemutató telepeként hasznosítják majd az egykori tiszai fahídtól kőhajításra, ősi ártéri fák árnyékában, a másikat horgászok vehetik igénybe az abádi kikötőtől a négyes öblítőcsatornáig. A projekt része a kényelmes horgászhelyek biztosítása komfortos, pihenésre és sportolásra alkalmas területek kialakítása.

 

A már említett, tájba illő, organikus épületek, mobilházak távolról leginkább az ősi halász-pákász kunyhókra hasonlítanak majd, ám belülről - modul rendszerük miatt - a puritántól az összkomfortig, vagy akár a luxusig bármit választhat a leendő bérlő vagy tulajdonos. A nádházakat Dienes Szabolcs, a Dienes Építész Iroda Kft. cégvezetője álmodta meg, és az ötletgazda abádszalóki Pataki Zsolt cége, a Kemejkert Kft. valósítja meg. Erről is beszél majd a konferencián a tanácskozást szervező cég vezetője.

 

A nádház elegáns, egyszerű, szép, funkcionális, visszafogott, józan, kifinomult és nyugalmas. Ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a variálható elemekkel létrehozott építményt. A flexibilis ház, kialakításával, a természetben történő helyfoglalásával deklarálja az "Építs jobbat, ne nagyobbat" elvét.

 

Az épület méretoptimalizálásával, a használhatóság előtérbe helyezésével az értékteremtő egyszerűségre törekszik az értékcsökkentő bonyolultsággal szemben.

 

Pataki Zsolt arról is beszámolt, hogy sikerült a projektet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek is bemutatni, aki a megbeszélésen kifejezte támogatási szándékát.

 

A pénteki tanácskozáson előbb a Kemejkert ügyvezetője ismerteti terveit a horgászturizmus fejlesztéséről, majd Fejes Lőrinc, a Közép-Tiszai Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője beszél vízszint- és növényzetszabályozási, valamint a kotrási munkákról, hiszen ezek a vízügyi feladatok közvetlenül is hatással vannak a horgászatra, s így a turizmusra is. Az idei horgászidényről beszél majd Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. ügyvezetője, végül a horgászturizmushoz kapcsolódóan Abádszalók polgármester, Kovács Mihály ad tájékoztatót a város idegenforgalmáról.

Forrás: abadszaloki-hirhatar.hu