Horgászat tavasszal

Ha feledhetetlen környezetben szeretne horgászni, ha lélekben visszatérne az ősi pákászat színhelyeire és ha halat is szeretne fogni – itt a helye a Tisza-tónál!
Itt minden együtt van, ami szükséges egy igazi horgászkiránduláshoz. A Tisza-tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál, főleg ragadozó halakból. A parton kényelmes szállás, jól ellátott horgászboltok, forgalmas csónakkikötők, felkészült horgászvezetők várják. A tavon a csend, a nyugalom és a háborítatlan természet honol.
A Tisza-tavon a magyarországi halfajok jelentős része megtalálható és népszerű horgászhalaink mindegyike jól foghatós


Itt minden horgász megvalósíthatja álmát, sőt akár "élete halát" is kifoghatja!

 

Márciustól az egyre magasabb hőmérséklet hatására kienged a fagy, olvadni kezd a hó, és az így kialakuló árhullám egy-két hét alatt eléri a Tisza-tavat. Ilyenkor az öblítőcsatornák zsilipjeit lezárják és a tározótér csak alulról kap vizet. Ez jelentősen csökkenti a tározóba jutó, és a feltöltődést gyorsító hordalék mennyiségét. Az árvizes időszak hossza évenként változik, néhány héttől akár két-három hónapig is tarthat. Van, hogy az egész tavasz így telik el. A tavasz több halfajunk szaporodási időszaka is, ilyenkor a horgászokat a szeszélyes időjáráson kívül a tilalmak is korlátozzák. Amire viszont lehet horgászni az általában jól, mohón eszik a melegedő vízben.
Márciusban a szezont sokan a törpeharcsával kezdik. Ennek, az Észak-Amerikából betelepített kis halfajnak jelentős, talán túlzott állománya él a Tisza-tóban. A horgászok általában nem szeretik, de ilyenkor, a szezon elején mintha jobban megbecsülnék. A törpézés aztán lassan átcsap keszegezésbe, és a szerencsésebbek egy-két compót, dévért, esetleg korán kelő pontyot is foghatnak.


Áprilisban indul meg igazán a horgászat. A tározó gyorsan melegedő. sekély vizeiben csapatokban járnak a kárászok, íváshoz kezdenek gyülekezni a pontyok és a dévérek, valamint a gyülekező fehérhalak nyomában megjelennek a harcsák. A horgásznak nincs más dolga, mint csendesen bejárni a sekély öblöket, és ahol zavaros a víz, ott érdemes horgásznia.

Májustól ismét lehet süllőzni és balinozni, de ennek ellenére ezt a hónapot a harcsaszezon kezdeteként tartjuk számon. Az ívásra készülő harcsa ilyenkor végzi tavaszi kondicionáló táplálkozását, folyamatosan mozog és eszik. Ilyenkor a tapasztalt horgászok a lapályos partszakaszokon, partközelben fenekezve próbálják horogra csalni. Miközben áthorgásszuk a tavaszt, az árvizek is levonulnak, a természet „kinyílik", és tavaszi virágpompában várja a látogatókat. Időközben a tározót is visszatöltötték a nyári vízszintre és a Tisza-tó ismét igazi, megszokott képét mutatja.

A tisza-tavi halfajtákról bővebben