Fogyás lelkész


A A A A Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet közel négy éve alakult meg azzal a céllal, hogy felkarolja a Nagyvárad és Nagyszalonta között az országhatár mentén, a Biharszentandrástól délre Oláhszentmiklósig fekvő településeken szórványban élő református magyarokat, és gyülekezetté kovácsolja össze őket. Mint a cikk szerzője írja, Farkas Zsolt, fogyás lelkész missziói gyülekezet lelkipásztora, korábbi váradrogériuszi segédlelkész tavaly augusztusban hívta meg látogatóba Oláhszentmiklósra, a missziós gyülekezet központjába.

Kapi eredeti neve ez volt, ban vált Rábcakapira több birtokosa közt, egyházi közösségek is voltak. Egy as jegyzőkönyv szerint, ebben az időben nem állt templom a községben. Istentiszteleteket házaknál, főként a bírónál tartották, majd abban a épületben, amelyet az ideérkezett evangélikus tanító - Guraby András vagy Márton Ő vezette az istentiszteleteket - számára építettek.

Menet közben megmutatta Köröstarjánban azt a telket, amelyre egy kisebb református templomot építenek. A gyülekezet tervei között az szerepelt, hogy még tavaly kiöntik a templom alapját, idén pedig tető alá hozzák az istenházát.

lefogy mindenhol

Néhány kilométerrel odébb, Oláhszentmiklóson még ben egyházkerületi és egyházmegyei támogatással a missziói gyülekezet megvásárolt egy kis parasztházat, amelyet még ugyanabban az évben felújítottak a hívek hollandiai gyülekezetek segítségével, valamint adományokból és különböző pályázati pénzekből. Új ablakokat és ajtókat szereltek be a régiek helyére, a szobákat újrabetonozták, valamint kicserélték az villanyvezeték-hálózatot is. Lebontották a házhoz tartozó melléképületeket, hogy a felszabadult helyre imaházat építhessenek.

fogyni kávét inni

Az alapját már tavaly lefektették, a falakat is felhúzták, ottjártunkkor éppen a tetőt építették. Az újságíró nemrég újra megkereste Farkas Zsoltot, a megvalósításról és a tervekről kérdezve. A lelkész örömmel újságolta el, hogy az oláhszentmiklósi gyülekezeti ház tetejét sikerült befejezniük.

úszó kakukzsír veszteség

Vásároltak még ajtókat és ablakokat, ám ezeket a nem megfelelő időjárás miatt egyelőre nem tetetik be. Az épület hőszigetelését és a csatornázását idén akarják elvégeztetni, a falakat is tavasszal pucolnák be.

az emberi test zsírt éget

A lelkész a pénzforrásokat kutatja, elmondta: bár ígéreteket már kapott arra, hogy támogatni fogják őket, ő azonban szeretné nyugtával dicsérni a napot. A köröstarjáni református templom alapját idén öntenék ki közmunkával. Amint az időjárás engedi, tavasszal hozzá is látnának. Az alapba való anyagot már megvették.

alyson zsírégető ember

Eddig egyébként ezer lej gyűlt össze támogatásként, de a lelkész külföldi fogyás lelkész is számít. A missziói gyülekezetbe tartozó hívek Biharszentandráson, Köröstarjánban, Körösgyéresen, Rojton és Oláhszentmiklóson élnek. A múlt esztendőben öt keresztelőt tartottak és két temetést.

fogyás igazi történet

Az egyházközséget tavaly még csak lélek alkotta, idén pedig gyel gyarapodott, így a missziói gyülekezet egyike azon nagyon kevés egyházközségeknek, amelyekben a segít a progeszteronnak a fogyásban adatok nem a magyarság állandó fogyását mutatják — zárja cikkét a nagyváradi napilap.